Vragen?

Een warmtenet in de Nijmeegse Wolfskuil. Sluit jij ook aan?

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet, ook wel bekend als stadsverwarming, dat is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water verwarmt huizen en gebouwen. De warmte kan van allerlei verschillende bronnen komen. Je hebt in Nederland nu al warmtenetten op aardgas, aardwarmte, verschillende soorten restwarmte, biomassa en warmte uit oppervlaktewater.

 

Wat betekent de warmtetransitie?

De overgang van aardgas naar andere verwarmingsmethoden is een grote stap. Dit betekent dat de warmtevoorziening in zo’n 7 miljoen huishoudens moet worden aangepast. Deze overgang noemen we de warmtetransitie. Om de warmtetransitie goed te laten voorlopen is het belangrijk dat bewoners betrokken bij en geïnformeerd worden over de ontwikkelingen.

 

Wat is de toekomstige warmtebron in Wolfskuil?

De warmtebron is afkomstig uit de verbranding van biomassa. Deze warmtebron is een alternatief voor het stoken op gas.

 

Wat is biomassa?

Biomassa is een belangrijke bron om energie op te wekken voor groene stroom of duurzame warmte. Met energie uit biomassa, bedoelen we dus energie uit planten(resten) en dieren(resten). Denk hierbij aan (snoei)hout, gft-afval en mest. Biomassa wordt daarvoor vaak vergist (biogas) of verbrand in een centrale. In het geval van Wolfskuil gaat het om snoeihout dat verbrand wordt.

 

Welke biomassa wordt gebruikt voor de verwarming van het warmtenet in Wolfskuil?

Er worden houtsnippers uit snoeiafval gebruikt die vrijkomen uit verantwoord landschaps- en natuurbeheer. Deze houtsnippers zijn gecertificeerd. Dat betekent dat de houtsnippers van een constant hoge kwaliteit zijn, de biomassa in de regio is gewonnen en de afkomst ervan te herleiden is, de biomassa schoon is, en zorgt voor een CO2-reductie van minimaal 95 % ten opzichte van het stoken op gas.

 

En hoe zit het met die film van Arjen Lubach over biomassa? 

Wij zijn het met Arjen Lubach eens dat je geen Amerikaans hout moet importeren met dieselschepen voor de bijstook in energiecentrales. Dit zorgt voor een hoge CO2-uitstoot. Wij kiezen daarom voor het stoken van gecertificeerde biomassa, afkomstig van snoeihout uit de regio dat schoon is en zorgt voor een CO2-reductie van minimaal 95 % ten opzichte van het stoken op gas.

 

Wat is CO2-uitstoot?

CO2-uitstoot is het vrijkomen van koolstofdioxide (CO2) in de lucht. De hoeveelheid CO2 in de lucht was tot 1870 relatief stabiel: mensen en dieren stoten CO2 uit, dat werd gecompenseerd door de opname van dezelfde hoeveelheid CO2 door bomen en planten. Deze natuurlijke kringloop was gesloten. De afgelopen 150 jaar is de uitstoot van CO2 echter sterk gestegen. Dat komt omdat wij fossiele brandstoffen (zoals aardgas) zijn gaan verbranden voor industrie en vervoer. Daarnaast zijn we ook op grote schaal bossen gaan kappen. Er is dus meer uitstoot van CO2 en er zijn minder bossen om die uitstoot weer op te nemen.

 

Wat is koken op inductie?

Van alle elektrische manieren om mee te koken is inductie de meest veilige en energiezuinige optie. Een inductiekookplaat werkt op stroom, maar de techniek is heel anders dan van bijvoorbeeld een keramische kookplaat. Bij koken op inductie ontstaat er een magnetisch veld tussen de pan en de kookplaat. Dit zorgt ervoor dat de pan snel warm is.

 

En keramisch koken?

Een keramische kookplaat werkt op stroom. Onder een glazen plaat zitten  verwarmingsspiralen die de glasplaat opwarmen, die de warmte overbrengt naar de pan.

 

Wat is een CV-ketel?

Een cv-ketel is in Nederland het meest gebruikte apparaat om mee te verwarmen. De cv-ketel gebruikt gas om het water van de centrale verwarming op te verwarmen op een hoge temperatuur van ongeveer 80 graden, en hij pomp het door alle radiatoren. Het is tegenwoordig standaard dat je een hoog rendement (HR) ketel krijgt.

 

Wat is een HR-ketel?

Een HR-ketel is een moderne cv-ketel. HR staat voor hoog rendement en het is tegenwoordig de standaard als je een nieuwe cv-ketel koopt.

 

En een Combi-ketel?

Vroeger had vrijwel iedereen een boiler (geiser) in huis, meestal in de keuken. Die zorgde voor warm water in keuken en/of douche.  Daarnaast hadden mensen een losse centrale verwarmingsketel die voor de verwarming van het huis zorgde. Tegenwoordig zijn die twee apparaten vaak samengevoegd in één en noem je het een combi-ketel.

 

Wat is hogetemperatuurverwarming?

Wanneer je je woning verwarmd met een temperatuur van ongeveer 80 graden spreken we van hogetemperatuurverwarming. Dit is meestal het geval bij traditionele cv-ketels. Veel warmtenetten (stadverwarming) worden ook op hoge temperatuur verwarmd.

 

Wat is lagetemperatuurverwarming?

Bij lagetemperatuurverwarming verwarm je je woning met een temperatuur van maximaal 55 graden. Verwarmen op lage temperatuur komt voor bij een warmtepomp en sommige warmtenetten. Om het met een lagere temperatuur nog steeds comfortabel warm te krijgen, is het belangrijk om je woning zo goed mogelijk te isoleren, en te zorgen voor goede radiatoren of vloerverwarming.

 

Wat is een energieneutraal huis?

Een energieneutraal huis (ook wel Nul op de Meter genoemd) verbruikt evenveel energie als het opwekt. Deze (veelal) all-electric woningen hebben naast een warmtepomp en zonnepanelen ook vergaande isolatie of andere maatregelen, zoals het stoken op biomassa. Dit betekent overigens niet dat de huizen zelfvoorzienend zijn. Ze zijn wel aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Dit komt omdat ze in de zomer veel stroom zelf opwekken, en in de winter de stroom van het netwerk halen.

 

Wat betekent all-electric?

Als een huis volledig op elektriciteit draait,  noemen we dat all-electric. Zowel voor het verwarmen van je huis, als voor warm water en koken gebruik je dan geen aardgas meer. Het is wel belangrijk om alleen groene stroom te gebruiken als je het klimaat wilt helpen.

 

Wat kost het voor een gemiddeld huishouden om over te stappen naar een warmtenet?

Op dit moment wordt onderzocht wat de kosten zijn voor de aanleg en het onderhoud van het warmtenet, de productie van warmte door middel van het verbranden van biomassa en de aanpassingen aan de huizen. Zodra bekend is wat de kosten en consequenties zijn dan zullen wij dat communiceren met de bewoners van Wolfskuil.

 

Wat verandert er in huis als ik aansluit op het warmtenet?

Een bewoner heeft geen cv-ketel meer nodig. In de meterkast of op een andere geschikte plaats wordt een warmte-afleverset geïnstalleerd. Er kunnen aanpassingen aan de leidingen nodig zijn wanneer de huidige cv-ketel bijvoorbeeld op zolder staat. Daarnaast kan het betekenen dat er een extra groep in de meterkast moet worden geplaatst omdat u elektrisch gaat koken.

 

Bron: www.hierverwarmt.nl